Απτικό βοήθημα για το έργο Αεροπλάνο του Αλέξη Ακριθάκη. Πρόκειται για μια αναπαραγωγή του πρωτότυπου έργου με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε λευκό και μαύρο pla πλαστικό, που απεικονίζει απτικά το έργο τέχνης σε κλίμακα 1:10. Η απτική αναπαραγωγή είναι τοποθετημένη με κλίση 30 μοιρών πάνω σε λευκό ξύλινο βάθρο και μπροστά από το βάθρο υπάρχει λεζάντα του έργου με ανάγλυφη μπράιγ και QR κωδικό. Στην εικόνα εμφανίζεται ένα χέρι που διερευνά απτικά το έργο.

Απτικές Απεικονίσεις Εκθεμάτων

Τα απτικά βοηθήματα απεικονίζουν απτικά, βασικά στοιχεία και ποιότητες των έργων τέχνης. Δημιουργούνται με τη διαδικασία της 3D μοντελοποίησης και διάφορες μεθόδους τρισδιάστατης αναπαραγωγής όπως για παράδειγμα τρισδιάστατη εκτύπωση, κοπή με λέηζερ, εκτύπωση με υπερυψωμένο μελάνι κ.α.

Κάθε απτική απεικόνιση μεταφέρει σε απτική μορφή βασικά στοιχεία που συνθέτουν το έκθεμα και αναπτύσσεται με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου και το ιδίωμα του/της δημιουργού. Το απτικό βοήθημα αποδίδεται σε μικρότερη κλίμακα του πρωτότυπου και συνήθως φέρει αναφορές στα υλικά του εκθέματος.

Ο συνδυασμός της απτικής διερεύνησης του απτικού βοηθήματος με την ταυτόχρονη ακρόαση των ηχογραφημένων περιγραφών του εκθέματος, παρέχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία επαφής με τα πολιτιστικά αγαθά που έρχονται να συμπληρώσουν ή και να αντικαταστήσουν την όραση.