Συμπεριληπτικές Λεζάντες Έργων Τέχνης

Συμπεριληπτικές Λεζάντες Έργων Τέχνης με διάφανα ανάγλυφα στοιχεία, όπως ελληνική braille γραφή και δυνατότητα ακουστικής περιγραφής του έργου με το σκανάρισμα του QR κωδικού

Περιγραφή

Μια από της εφαρμογές πλοήγησης και εύρεσης των σημείων ενδιαφέροντος και των έργων τέχνης που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος προσβασιμότητας Mind’s Eye, εντός του μουσειακού χώρου του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, συνιστούν οι συμπεριληπτικές λεζάντες.
Οι λεζάντες περιλαμβάνουν τις πληροφορίες σχετικά με το έργο τέχνης σε μεγαλογράμματη γραφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, τη μεταγραφή των κειμένων που εμφανίζονται σε ελληνική braille γραφή, η οποία είναι αντιληπτή απτικά καθώς είναι ανάγλυφη.
Ακολουθώντας τις αρχές του συμπεριληπτικού σχεδιασμού όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται οπτικά στη λεζάντα περιλαμβάνονται σε ανάγλυφη διάφανη εκτύπωση. Παράλληλα, οι λεζάντες περιλαμβάνουν ανάγλυφα στοιχεία όπως το σύμβολο του έργου που απεικονίζεται στους απτικούς χάρτες, ο αριθμός του έργου που αντιστοιχεί στην αρίθμηση των ακουστικών περιγραφών στις συσκευές αναπαραγωγής ήχου, καθώς και QR κωδικό με την ακουστική περιγραφή που παρέχεται από την ιστοσελίδα του mindseye.gr. Όλες οι λεζάντες έχουν τοποθετηθεί σε εγγύτητα με το πρωτότυπο έργο τέχνης, είτε στον τοίχο δεξιά ή αριστερά και στα απτικά βοηθήματα που είναι τοποθετημένα σε βάθρα, οι λεζάντες βρίσκονται στη μπροστινή όψη, ακριβώς κάτω από το απτικό βοήθημα. Όλες λεζάντες των έργων έχουν τοποθετηθεί σε κλίση, ώστε να είναι εύκολα αναγνώσιμες, είτε είναι τοποθετημένες στον τοίχο είτε είναι αναρτημένες στην μπροστινή πλευρά των βάθρων.
Οι συμπεριληπτικές λεζάντες, όπως επίσης και οι υπόλοιπες πρακτικές προσβασιμότητας συνδέονται οργανικά μεταξύ τους, διαμορφώνοντας ένα σύστημα πλοήγησης, έναν ιστό εφαρμογών. Ο οδηγός όδευσης καθοδηγεί από το ένα έργο τέχνης στο άλλο, όλα τα έργα τέχνης και τα σημεία ενδιαφέροντος του μουσειακού χώρου αναπαριστώνται στους απτικούς χάρτες και περιλαμβάνονται στις λεζάντες των έργων και συνδέονται με την ιστοσελίδα όπου φιλοξενούνται οι ακουστικές περιγραφές των έργων τέχνης. Αντίστοιχα, όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις λεζάντες των έργων, συναντώνται και στο συμπεριληπτικό έντυπο κατάλογο, που ο επισκέπτης του μουσείου μπορεί να ξεφυλλίσει και να πάρει μια πρώτη εντύπωση, πριν ξεκινήσει την περιήγησή του στο χώρο του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Λεζάντα έργου τέχνης με πληροφορίες σε ελληνική και αγγλική γλώσσα και μεταγραφή σε ελληνική braille, αποδοσμένη με ανάγλυφη διάφανη εκτύπωση και δυνατότητα ακουστικής περιγραφή με QR κωδικό
Απτικό βοήθημα για το έργο Αεροπλάνο του Αλέξη Ακριθάκη. Είναι τοποθετημένο με κλίση 30 μοιρών πάνω σε λευκό ξύλινο βάθρο και μπροστά από το βάθρο υπάρχει λεζάντα του έργου με ανάγλυφη μπράιγ και QR κωδικό. Ένα χέρι διερευνά απτικά το έργο.
Λεζάντα έργου τέχνης με πληροφορίες σε ελληνική και αγγλική γλώσσα και μεταγραφή σε ελληνική braille, αποδοσμένη με ανάγλυφη διάφανη εκτύπωση και δυνατότητα ακουστικής περιγραφή με QR κωδικό. Μπροστά από τη λεζάντα του έργου που είναι τοποθετημένη σε κεκλιμένο μεταλλικό σταντ βλέπουμε το χέρι ενός ατόμου που κρατάει λευκό μπαστούνι