Ακουστική περιγραφή του έργου

Μαρίνα Καρέλλα, Μοναχική Καρέκλα, 1975
Το έργο τέχνης της Μαρίνας Καρέλλα. Αριστερά του έργου βρίσκεται ένα μεταλλικό σταντ που φέρει τη λεζάντα του έργου. Διακρίνεται ο οδηγός όδευσης στο πάτωμα που οδηγεί στη λεζάντα και το έργο. Στο βάθος διακρίνονται άλλα εργα της συλλογής του μουσείου.
Στο πρώτο πλάνο της εικόνας φαίνονται λεπτομέρειες από τη λεζάντα του έργου και στο βάθος διακρίνεται το έργο τέχνης.

Μαρίνα Καρέλλα, Μοναχική Καρέκλα, 1975

Πορσελάνη, 90 x 80 x 80 εκ.

Δωρεά της καλλιτέχνιδας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (1998)

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Περιγραφή του Έργου

Το έργο της Μαρίνας Καρέλλα είναι ένα γλυπτό με τίτλο «Μοναχική Καρέκλα» που αναπαριστά ένα πλαστικά αποδοσμένο πανωφόρι που καλύπτει πλήρως μια καρέκλα σε λευκό χρώμα. Το έργο που αποτελείται από πορσελάνη καλυμμένη με ρητίνη, δημιουργήθηκε το 1975 και συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα της γλυπτικής της καλλιτέχνιδας. Το γλυπτό παρουσιάζει ένα πανωφόρι που καλύπτει ολοκληρωτικά μια καρέκλα και χύνεται στο πάτωμα. Το ύφασμα του παλτό αποδίδεται ρεαλιστικά και ακολουθώντας το σχήμα της καρέκλας που δε γίνεται άμεσα ορατή, διαμορφώνει πτυχώσεις και τσακίσματα σε έντονο ανάγλυφο.

Το έργο αποπνέει έντονη θεατρικότητα που επιβάλλεται από την ίδια τη σύνθεση. Η πρακτική της κάλυψης αντικειμένων από υφάσματα αποτελεί χαρακτηριστικό των έργων της καλλιτέχνιδας, δημιουργώντας αναφορές στη γλυπτική της αρχαιότητας, όπου η μαεστρία του κάθε γλύπτη αξιολογούνταν με κριτήριο την αρτιότητα της απόδοσης των πτυχώσεων των υφασμάτων. Αντίθετες έννοιες και διφορούμενες εικόνες πηγάζουν από την επαφή με το έργο: σκληρότητα και ρευστότητα, παρουσία και απουσία, σκοτάδι και φως, μοναξιά και πρόσκληση.

Πληροφορίες για τον καλλιτέχνη

Η Μαρίνα Καρέλλα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και παρουσίασε την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της στην Ιταλία. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την αποτύπωση πτυχώσεων σε γύψο, μάρμαρο και μέταλλο, μεταφέροντας ένα προσφιλές της θέμα από τη ζωγραφική στη γλυπτική. Συνεργάστηκε συχνά με καλλιτέχνες για τη δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών σε κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές. Έχει εκθέσει έργα της στις γκαλερί του Αλέξανδρου Ιόλα αλλά και σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, η Μαδρίτη, οι Βρυξέλλες, η Ρώμη, και το Λονδίνο, ενώ έργα της φιλοξενούνται σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα.