Ακουστική περιγραφή του έργου

Τάκις, Σινιάλα, 1974
Διαδραστικά Μουσειοπαιδαγωγικά Αντικείμενα για την ερμηνεία του έργου Σινιάλα του καλλιτέχνη Τάκι, της συλλογής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Τα αντικείμενα έχουν τοποθετηθεί σε ένα ξύλινο λευκό κουτί και περιλαμβάνουν ένα αντίγραφο του έργου τέχνης σε μικρότερη κλίμακα, έναμαγνητικό πίνακα αλληλεπίδρασης και στοιχεία που παρουσιάζουν τα βασικά γεωμετρικά σχήματα, είδη γραμμών και μια ηχητική ερμηνεία των βασικών χρωμάτων.

Τάκις, Σινιάλα, 1974

Σίδερο, 320 x 40 εκ.

Δωρεά Αλέξανδρου Ιόλα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (1984)

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Περιγραφή του Έργου

Η σειρά των «Σινιάλων» του καλλιτέχνη Τάκι, ανήκει στην ενότητα των έργων του που ξεκίνησε να διερευνά από το 1955. Το έργο «Σινιάλο», που ανήκει στη συλλογή του μουσείου, χρονολογείται το 1974 και αποκαλύπτει τις έρευνες του καλλιτέχνη γύρω από το στοιχείο της κίνησης που προκαλείται από αόρατες φυσικές δυνάμεις, όπως ο αέρας. Το έργο αποτελείται από τρεις μεταλλικές ράβδους, λεπτής διατομής, ύψους τριών περίπου μέτρων η καθεμία, που συγκρατούνται πάνω σε μια στιβαρή μεταλλική βάση και απολήγουν στην άνω άκρη τους σε ένα μεταλλικό γεωμετρικό στοιχείο. Η πρώτη ράβδος καταλήγει σε ένα ρομβοειδές μεταλλικό στοιχείο, η δεύτερη σε ένα κυλινδρικό και η τρίτη σε ένα ωοειδές. Οι μεταλλικές βέργες, αντιδρώντας στο ελάχιστο ερέθισμα του αέρα, κινούνται άτακτα και συχνά προσκρούουν μεταξύ τους, παράγοντας έντονους μεταλλικούς ήχους. Τα Σινιάλα, που αντιδρούν στην κίνηση του ανέμου, αποτυπώνουν αφαιρετικά τη μουσική που δημιουργείται από τις αόρατες φυσικές δυνάμεις σε άτακτες χρονικές στιγμές και εισάγουν το στοιχείο του τυχαίου στη σύλληψη του έργου. Το διάστημα 1984-87 η σειρά με τα «Σινιάλα» του Τάκι πήρε μεγάλες διαστάσεις, με την εγκατάσταση ενός πραγματικού δάσους από πολυάριθμα Σινιάλα στην Πλατεία Defence του Παρισιού.

Πληροφορίες για τον καλλιτέχνη

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός παγκοσμίως ως Tάκις, γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Εκ πεποιθήσεως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης και ερευνητής, έφυγε από την Ελλάδα το 1954 και έζησε σαν πολίτης του κόσμου, ταξιδεύοντας σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και τη Αμερικής. Από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με τη γλυπτική ενδιαφέρθηκε για τα φυσικά φαινόμενα και την επίδρασή τους πάνω στα υλικά. Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επιβλήθηκε προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση της κινητικής τέχνης.

Η ενότητα των τριών έργων συνοψίζει το σύνολο της καλλιτεχνικής εργασίας του πρωτοπόρου καλλιτέχνη, προσκεκλημένου ερευνητή της φυσικής και της μηχανικής του ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης). Η σειρά των έργων παράλληλα αποκαλύπτει το εύρος των αναζητήσεων και των πειραματισμών του που ακροβατούν στο όριο μεταξύ τέχνης και επιστήμης. Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Τάκις διερεύνησε τα όρια και τα σημεία τομής της καλλιτεχνικής και επιστημονικής αντίληψης, καθώς και της μουσικής, των ήχων και ιδιαίτερα των εικόνων που βρίσκονται σε κίνηση. Πέθανε τον Αύγουστο του 2019.