Asset 3

Η Ομάδα του Mind’s Eye

Επαγγελματίες και ειδικοί από την κοινότητα ατόμων με οπτική αναπηρία αναπτύσσουν συμπεριληπτικές πρακτικές προσβασιμότητας αξιοποιώντας νέα μέσα και τεχνολογίες.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο της Αναστασάκη Στέλας ντυμένη στα μαύρα. Η εικονιζόμενη είναι μια νέα γυναίκα με μαύρα, ίσια μαλλιά που φτάνουν στο ύψος των ώμων. Το ποτρέτο την απεικονίζει κατά μέτωπο να κοιτάζει κατάματα το θεατή, χαμογελώντας αχνά.

Στέλα Αναστασάκη

Project Manager

Η Στέλα Αναστασάκη είναι η διαχειρίστρια και εμπνεύστρια του project MindsEye, ένα πιλοτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας ατόμων με οπτική αναπηρία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη συλλογή και το χώρο του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η επαγγελματική της εμπειρία προέρχεται κυρίως από την απασχόλησή της σε μουσεία, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, PlantCult, LABattoir Project). Έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Ιστορίας της Τέχνης (ΑΠΘ). Από την εμπειρία της ως ιστορικός τέχνης και επαγγελματίας του πολιτισμού, η Στέλα Αναστασάκη μέσω του MindsEye επιδιώκει να αναπτύξει κατάλληλα εργαλεία και πρακτικές που άρουν τους αποκλεισμούς και επιτρέπουν τη συμμετοχή ατόμων με μειωμένη όραση και οπτική αναπηρία σε μουσεία τέχνης και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα. Όραμά της είναι το δικαίωμα πρόσβασης στον πολιτισμό να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής και να είναι αυτονόητο και αβίαστο για όλους.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο της Χριστίνας Βλάχου. Η εικονιζόμενη είναι μια νεαρή γυναίκα με ξανθά, ίσια μακριά μαλλιά περασμένα στη δεξιά πλευρά και φοράει λευκό πουκάμισο με ένα πουλόβερ από πάνω. Το ποτρέτο την απεικονίζει κατά μέτωπο να κοιτάζει κατάματα το θεατή, χαμογελώντας διακριτικά.

Χριστίνα Βλάχου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Η Χριστίνα Βλάχου είναι cultural manager με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία δέκα χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού, έχοντας εργαστεί σε μουσεία, φεστιβάλ και πολιτιστικούς φορείς, όπως το πρόγραμμα LABattoir, το φεστιβάλ Reworks, το ΔΥΝΑΜΟ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ειδικεύεται στον τομέα της παραγωγής, της επικοινωνίας και του fundraising δημιουργικών project και δράσεων. Είναι επίσης συνιδρύτρια του WhyNot, μιας κολεκτίβας αστικού ακτιβισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος του δικτύου Cultural Innovators Network του Goethe-Institut.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο του Γιώργου Μικρού. Ο εικονιζόμενος είναι ένας νεαρός άνδρας με κοντά μαύρα μαλλιά και μούσι που φοράει κοντομάνικο σκουρόχρωμο μπλουζάκι και έχει τα χέρια του τυλιγμένα στο ύψος του στήθους. Το ποτρέτο τον απεικονίζει κατά μέτωπο να κοιτάζει κατάματα το θεατή και να γέρνει ελαφριά το κεφάλι αριστερά χαμογελώντας.

Mind The Map – Γιώργος Μικρού

Σχεδιασμός Απτικών Xαρτών Περιήγησης

Το Mind The Map σχεδιάζει απτικούς χάρτες για την καθοδήγηση ατόμων με οπτική αναπηρία στο χώρο του μουσείου. Ο Γιώργος Μικρού συνδυάζει τις σπουδές του στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό με την αγάπη του για τους χάρτες και τον πολιτισμό. O Γιώργος μέσω του Mind The Map εξειδικεύεται στην παραγωγή απτικών χαρτών για δημόσιους χώρους. Ένα καινοτόμο προϊόν αποτέλεσμα μελέτης, έρευνας, και σχεδιασμού που αποσκοπεί να φέρει πιο κοντά στον πολιτισμό τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο του Χρήστου και του Δημήτρη Γκεμιτζή. Οι εικονιζόμενοι είναι δύο νεαροί άνδρες με κοντά μαύρα μαλλιά. Ο Χρήστος έχει μουστάκι και έχει τα χέρια του τυλιγμένα στο ύψος του στήθους Φοράει μαύρη μπλούζα με φερμουάρ και κοιτάζει χαμογελαστός το θεατή. Ο Δημήτρης έχει κοντό μούσι, φοράει μαύρο πουκάμισο, τα χέρια του είναι πίσω από τον κορμό και κοιτάζει σοβαρός το θεατή.

PLANFAB – Χρήστος & Δημήτρης Γκεμιτζής & Κυριάκος Γεωργιάδης

Τρισδιάστατες Εκτυπώσεις & Αναπαραγωγές Έργων

H PLANFAB μοντελοποιεί και δημιουργεί αναπαραγωγές έργων τέχνης για το MindsEye με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης καθιστώντας τα έργα τέχνης προσβάσιμα μέσω της αφής! Η Planfab είναι κάτι παραπάνω από υπηρεσίες τρισδιάστατης μοντελοποίησης και εκτύπωσης. Δημιουργεί λύσεις όπως αυτόματους 3D customizers για προϊόντα, αυτοματοποιημένα συστήματα παραγγελίας, online υπολογιστές κόστους και λύσεις λογισμικού διαδικτύου. O Δημήτρης Γκεμιτζής είναι web developer και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας. Έχει σπουδάσει Computer Science στο Λονδίνο και ασχολείται με τον χώρο του 3d printing τα τελευταία 6 χρόνια, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας applications για 3d modeling και 3d printing. Ο Χρήστος Γκεμιτζής, μέλος της ομάδας Planfab, ασχολείται με το 3d printing και τις νέες τεχνολογίες από το 2010. Με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό πάνω στα οικονομικά, συνδύασε τις σπουδές με το χόμπι του, την τεχνολογία. Η επαγγελματική του εμπειρία προέρχεται από την ενασχόλησή στους τομείς του 3d printing, software development και business administration κυρίως σε εταιρείες της Θεσσαλονίκης αλλά και του εξωτερικού. Ο Κυριάκος Γεωργιάδης, μέλος της ομάδας Planfab, σπούδασε οικονομικά στο ΠΑΜΑΚ, αλλά το 2013 αποφάσισε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και να δουλέψει στο χώρο του 3D design. Συνεργάζεται με τη Planfab τα τελευταία 5 χρόνια δημιουργώντας μοντέλα κατάλληλα για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτέτο της Κατερίνας Μπακαλιού. Η εικονιζόμενη είναι μια νεαρή γυναίκα με πολύ μακριά, ίσια, μαύρα μαλλιά. Έχει ανοιχτόχρωμα μάτια και φοράει γυαλιά με μαύρο σκελετό. Φοράει μαύρα ρούχα, έχει τα χέρια της τυλιγμένα στο ύψος του στήθους και κοιτάζει το θεατή με ηρεμία.

Κατερίνα Μπακαλιού

Διαδραστικά Μουσειοπαιδαγωγικά Αντικείμενα

Η Κατερίνα Μπακαλιού είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και για το MindsEye σχεδιάζει μια σειρά διαδραστικών μουσειοπαιδαγωγικών αντικειμένων για την προσέγγιση των έργων του καλλιτέχνη Takis. Για 12 χρόνια συνεργάστηκε με το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό και την υλοποίηση διεπιστημονικών μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων όπου και ίδρυσε το εργαστήριο “Art Architecture & Technology Laboratory”. Το ενδιαφέρον της Κατερίνας αναφορικά με τη μουσειακή εκπαίδευση επικεντρώνεται στη σύνδεση της τέχνης με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά και την προσέγγισή τους με τρόπο παιγνιώδη και διαδραστικό, ενώ μοιράζεται το κοινό όραμα για τη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία στη μουσειακή εμπειρία.

Στην εικόνα εμφανίζεται ο Αδάμ Σιάγας, ένας νέος άνδρας με κοντά μαύρα μαλλιά και κοντό μούσι. Φοράει σκουρόχρωμο πουκάμισο και κοιτάζει το θεατή κατάματα με ηρεμία.

Αδάμ Σιάγας

Ηχογράφηση & Δημιουργία Ακουστικής Περιγραφής Έργων Τέχνης

Ο Αδάμ Σιάγας έχει αναλάβει την ηχογράφηση και τη σύνθεση ηχητικών ερεθισμάτων που προκύπτουν από τα έργα της συλλογής του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τη δημιουργία ακουστικής περιγραφής των έργων τέχνης στο πλαίσιο του MindsEye. Ο Αδάμ Σιάγας, πολυοργανίστας μουσικός, έχει ασχοληθεί με το live looping με ακουστικά όργανα και την ηλεκτρονική σύνθεση από το 2000 και έχει συμμετάσχει ως sound designer, συνθέτης και foley artist σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές μικρού και μεγάλου μήκους. Ως μουσικοσυνθέτης έχει ασχοληθεί με το παιδικό θέατρο, το χορό, το θέατρο ενηλίκων και τις performances, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται με το συγκρότημα M.A.t.E (Meetings Along the Edge) και το σόλο project του TENGU NI NARU.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο του Θανάση Σιδέρη. Ο εικονιζόμενος είναι ένας νεαρός ξανθός άνδρας με γενιάδα. Φοράει γυαλιά ηλίου, σκουρόχρωμα ρούχα. Στη μέση του έχει περασμένο ένα τσαντάκι και στα χέρια του κρατάει το λουρί της Φρίντα, του σκύλου οδηγού του, που είναι ένα λαμπραντόρ με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα. Ο Θανάσης βιώνει ολική απώλεια όρασης και στην εικόνα στέκεται ευθυτενής και ήρεμος στραμμένος στο θεατή.

Θανάσης Σιδέρης & Φρίντα

Τα έργα τέχνης από την σκοπιά ατόμων με οπτική αναπηρία

Ο Θανάσης Σιδέρης μαζί με τη Φρίντα, το σκύλο οδηγό του πρόκειται να μας καθοδηγήσει να προσεγγίσουμε τη συλλογή των έργων τέχνης του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τη δική του σκοπιά. Ο Θανάσης μαζί με τη Φανή Τσικούρα θα συνοδεύσουν οργανωμένες ομάδες κοινού στο χώρο και τη συλλογή έργων τέχνης του μουσείου προσκαλώντας τους επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία της επαφής με την τέχνη μέσα από την ενεργοποίηση των αισθήσεων της αφής και της ακοής. Ο Θανάσης Σιδέρης βιώνει ολική απώλεια όρασης και είναι φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Νεύρογλωσσικό Προγραμματισμό με ειδίκευση στην τύφλωση και τα τελευταία τρία χρόνια είναι εθελοντής στο KEAT Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, όπου και ενημερώνει σχετικά με ζητήματα της οπτικής αναπηρίας.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο της Φανής Τσικούρα. Η εικονιζόμενη είναι μια νεαρή γυναίκα και φοράει σκουρόχρωμο φόρεμα. Τα μαλλιά της είναι βαθύ κόκκινο χρώμα, είναι πιασμένα τα μισά και το μήκος τους φτάνει πιο κάτω από το ύψος των ώμων. Το σώμα της είναι στραμμένο τρία τέταρτα ενώ το πρόσωπό της κοιτάζει προς το θεατή.

Φανή Τσικούρα

Τα έργα τέχνης από την σκοπιά ατόμων με οπτική αναπηρία

Η Φανή Τσικούρα πρόκειται να μας καθοδηγήσει να προσεγγίσουμε τη συλλογή των έργων τέχνης του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τη δική της σκοπιά. Η Φανή μαζί με το Θανάση Σιδέρη θα συνοδεύσουν οργανωμένες ομάδες κοινού στο χώρο και τη συλλογή έργων τέχνης του μουσείου προσκαλώντας τους επισκέπτες να βιώσουν την εμπειρία της επαφής με την τέχνη μέσα από την ενεργοποίηση των αισθήσεων της αφής και της ακοής. Η Φανή Τσικούρα βιώνει ολική απώλεια όρασης και είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Έχει εκπαιδευτεί ως βοηθός φυσικοθεραπείας και ως χειρίστρια τηλεφωνικού κέντρου και τα πέντε τελευταία χρόνια είναι εθελόντρια στο KEAT Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης όπου και παρέχει ενημέρωση σχετικά με ζητήματα οπτικής αναπηρίας. Δραστήρια και σε συνεχή εγρήγορση συνεχίζει την εκπαίδευσή της σε τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τρέφει μεγάλη αγάπη για το θέατρο, την ποίηση και την τέχνη.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο του Γιώργου Τριανταφυλλάκου. Ο εικονιζόμενος είναι ένας νέος άνδρας με σκούρα κοντά μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και κοντό μούσι.

Γιώργος Τριανταφυλλάκος

Σχεδιασμός ψηφιακής γραμματοσειράς Braille

Ο Γιώργος Τριανταφυλλάκος είναι Διδάκτωρ του τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Εργάζεται ως freelance προγραμματιστής, τυπογραφικός σχεδιαστής και σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας. Από το 2011 μέχρι και το 2015 δίδαξε Interaction Design και Web Programming στο Applied Arts Studies College στην Θεσσαλονίκη, partner του Central Lancashire University..Έχει σχεδιάσει γραμματοσειρές για την Εταιρία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων. Το 2017 συμμετείχε στην ομάδα που διακρίθηκε στον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της νέας οπτικής ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Την ίδια χρονιά διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης ΕΒΓΕ 2017. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το συμμετοχικό σχεδιασμό και την αλληλεπίδραση ανθρώπου με υπολογιστή.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο του Γιώργου Καρβελά. Ο εικονιζόμενος είναι ένας νεαρός άνδρας με κοντά μαύρα μαλλιά και μούσι που καρό πουκάμισο και έχει τα χέρια του στην πλάτη. Το ποτρέτο τον απεικονίζει κατά μέτωπο να κοιτάζει το θεατή και να γέρνει ελαφριά το κεφάλι δεξιά χαμογελώντας αχνά.

Γιώργος Καρβελάς

Συμβουλευτική υποστήριξη για τη δημιουργία ψηφιακής γραμματοσειράς ελληνικής Braille

Ο Γιώργος Καρβελάς, εκπαιδευτής της γραφής Braille στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, μας καθοδήγησε με συμβουλές και υποδείξεις για τη δημιουργία ψηφιακής γραμματοσειράς του ελληνικού κώδικα braille. Ο Γιώργος Καρβελάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985 και βιώνει απώλεια όρασης από την ηλικία των δεκαπέντε ετών. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ και έχει παρακολουθήσει το ΙΕΚ τηλεφωνικής που απευθύνεται σε άτομα με οπτική αναπηρία. Από το 2008 εργάζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης ως εκπαιδευτής της γραφής Braille και από το 2018 είναι υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του τμήματος εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο του Χασάν Σεχ και του Γιώργου Γεωργακόπουλου. Οι εικονιζόμενοι είναι δύο νέοι άνδρες που στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο με τα χέρια στις τσέπες και κοιτούν το θεατή. Ο Χασάν Σεχ έχει μακριά σκουρόχρωμα μαλλιά που φτάνουν κάτω από το ύψος των ώμων και φοράει σκουρόχρωμο φούτερ και τζιν παντελόνι. Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος έχει κοντά σγουρά μαλλιά και μούσι, φοράει ανοιχτόχρωμο φούτερ και τζιν παντελόνι.

Χασάν Σεχ & Γιώργος Γεωργακόπουλος

Καταγραφή & Τεκμηρίωση σε Φωτογραφία και Βίντεο

Ο Χασάν Σεχ είναι φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Ειδικεύεται στη δημιουργία προωθητικών βίντεο για εκπαιδευτικά ιδρύματα και προγράμματα, εταιρίες, και καλλιτεχνικούς χώρους. Είναι μέλος του φωτογραφικού συνεταιρισμού ΦΩΤΟ ΟΜΑΔΑ, όπου ειδικεύεται στη βιντεοσκόπηση και το μοντάζ. Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος είναι φωτογράφος, κινηματογραφιστής και πολιτικός μηχανικός. Αρχικά ακολούθησε σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. αλλά σύντομα τον κέρδισε ο χώρος της κινούμενης εικόνας, και εισήχθη στο τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό κινηματογραφικών παραγωγών και θεατρικών παραστάσεων από διάφορες θέσεις και έχει σκηνοθετήσει δυο μικρού μήκους ταινίες.
 Ο Χασάν Σεχ και ο Γιώργος Γεωργακόπουλος καταγράφουν φωτογραφικά και δημιουργούν το οπτικοακουστικό υλικό των δράσεων του MindsEye.

Στην εικόνα εμφανίζεται το πορτρέτο του Ηρακλή και του Βίκτωρα Γκουντάρα. Οι εικονιζόμενοι είναι δύο νεαροί άνδρες με μαύρα κοντά μαλλιά και σκουρόχρωμα ρούχα που κοιτούν χαμογελαστοί το θεατή.

Studio Hervik – Ηρακλής & Βίκτωρ Γκουντάρας

Οπτική Επικοινωνία

To Studio Hervik, υπεύθυνο για τη δημιουργία της οπτικής ταυτότητας και τον γραφιστικό σχεδιασμό του project Mind’s Eye, είναι ανεξάρτητο δημιουργικό γραφείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών design και πολιτισμού, για ιδιώτες, εταιρείες, οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς. Συνιδρυτές του είναι ο Βίκτωρ Γκουντάρας, γραφίστας – εικονογράφος, με σπουδές Οπτικής Επικοινωνίας και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών MA in Integrated Design (University of Anhalt, Dessau, DE), και ο Ηρακλής Γκουντάρας, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος, με σπουδές Αρχαιολογίας και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών MA History of Art (Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), MA Museology – Cultural Management (Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Στην εικόνα εμφανίζεται ο Δημήτρης Μουχταρόπουλος, ένας νέος άνδρας με κοντά μαύρα μαλλιά και κοντό μούσι. Φοράει ανοιχτόχρωμο πουκάμισο και κοιτάζει το θεατή χαμογελόντας ενώ έχει τα χέρια του κοντά στον κορμό μέσα στις τσέπες του παντελονιού του. Στο φόντο της εικόνας διακρίνεται η αρχαία ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης.

Designerd – Μουχταρόπουλος Δημήτρης

Κατασκευή Ιστοσελίδας

Η Designerd ανέλαβε την ανάπτυξη της ιστοσελίδας του Mind’s Eye, καθώς και την προσαρμογή της ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας του διεθνούς προτύπου WCAG 2.0. Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες κατασκευής ιστοσελίδων, από τη σχεδίαση και την υλοποίηση μέσω κώδικα, έως και τη βελτιστοποίηση αλλά και τη φιλοξενία. Ο Δημήτρης Μουχταρόπουλος είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρίας, έχοντας σπουδάσει στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Τηλεπικοινωνίες (MSC) και ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο της Διάδοσης Ασύρματων Επικοινωνιών. Από το 2011 εργάζεται ως freelancer web designer/developer με εξειδίκευση στον τομέα του e-Commerce, ενασχόληση που οδήγησε το 2018 στη δημιουργία μιας νέας προσπάθειας με την επωνυμία Designerd.